Малко история
Кога се е родила мечтата на човека да лети? Никой не знае. Това вероятно е станало много отдавна, преди писаната история. Хората си представяли, че ще летят като птици, но мечтата им за полет първо се сбъднала по друг начин.Въпреки че принципа на плаваемостта, благодарение на който летят балоните, бил дефиниран от древногръцкия математик Архимед две хиляди години по рано, първите документирани полети с живи същества на борда осъществили през 1783 година французите Жозеф и Етиен Монголфие. С конструирания от тях балон, напълнен с горещ въздух, полетели смели аеронавти - овен, петел и патица. След успеха им дошъл ред и на първите хора, с което балонизмът бил роден. Последвало бурно развитие, като постепенно балоните с топъл въздух отстъпили място на тези използващи леки газове – водород или хелий. Когато се появили и дирижаблите – управляеми аеростати, способни да прелитат океаните, топловъздушните балони били за дълго забравени.Модерното им възраждане настъпва през 1960 година, след като американеца Ед Йост осъществява полет, използвайки газова горелка, загряваща въздуха в балон, направен от непропусклив плат. Благодарение на своята простота конструкцията - купол, горелка и кош - остава непроменена  до наши дни и води до истински бум на летенето с топловъздушни балони. В днешно време се правят стотици хиляди полети годишно, но да полетиш с балон - все още е един от най-вълнуващите начини за сбъдването на най-старата мечта.Как и защо лети балонътТопловъздушният балон е гениален пример за приложението на основен научен принцип. Той се издига благодарение на това, че топлия въздух в него е по-лек от заобикалящия го по-студен въздух. При издигането си може да повдигне допълнително тегло, като колко точно - зависи от обема и температурата му. В примерен случай, при който температурата на околния въздух е 20 градуса, за да се повдигне един килограм, е необходим обем от 4 кубични метра въздух загрети до 100 градуса.

 

Съвременните топловъздушни балони се състоят от четири основни части :

Полети с балон - БългарияКупол – ушит е от непропусклив найлонов плат, за да задържа нагорещения въздух.

Горелка – с нея се нагрява въздухът в купола.

Кош – окачен е под купола и осигурява място за пилота и пасажерите.

 

Бутилки с гориво  -  съдържат необходимото количество газ за полета.
 

Горелката изгаря пропан-бутан, за да нагрява въздуха в купола и когато се достигне необходимата температура, балона се издига. Пилотът трябва да я задейства през определени интервали от време, за да поддържа желаната височина. Контролирането на полета принципно е много просто: Ако искаме да се издигнем, нагряваме въздуха в балона повече, а за да се снижим - го оставяме да изстине. За по-бързо намаляване на височината може да се използва и клапата в горната част на купола, при отварянето на която се изпуска част от топлия въздух.


 

С промяната на височината може да се променя и направлението на полета, тъй като в различните слоеве вятърът обикновено духа от различна посока. Пилота има избор накъде да бъде отнасян балонът, издигайки или снижавайки се на подходящата за случая височина.