Въпроси и отговори


Полети с балон, Въпроси и отговори Полети с балон, Въпроси и отговори Полети с балон, Въпроси и отговори Полети с балон, Въпроси и отговори Полети с балон, Въпроси и отговори Полети с балон, Въпроси и отговори Полети с балон, Въпроси и отговори Полети с балон, Въпроси и отговори

Кога се провеждат полетите с балон?

 

Полетите се провеждат целогодишно, като зависят само от метеорологичните  условия в конкретния ден. Обикновено се лети рано сутрин, но е възможно излитане и надвечер, в часовете преди залеза на слънцето.

 

 

Кой сезон е най-подходяш за летене?

 

Всички сезони са подходящи и по своему красиви за летене с балон. Това което трябва да знаете е, че и при ниски околни температури в коша не е студено и полета е особено интересен и приятен през зимата.

 

 

Защо полетите се провеждат най-често рано сутрин?

 

Рано сутрин  метеорологичните условия са най-подходящи за летене с балон, тъй като тихият и спокоен приземен слой благоприятства лесното излитане и кацане. С напредването на деня слънцето все по-силно нагрява земята, като образуващите се възходящи и низходящи течения затрудняват контролирането на полета.


 

Колко дълго продължава полета?

 

Стандартно полета е с продължителност  един час, която може леко да варира в зависимост от времето и възможните площадки за приземяване. Възможни са по-кратки или по-дълги полети при предварителна уговорка.

 

Откъде се излита?

 

Възможните места за излитане са разпръснати из цяла България. Най-често летим в близост до градовете София, Варна,  Шумен, Велико Търново, Пловдив и Бургас.Точното място и време на полета се определят при предварителния разговор, като стремежът ни е да избираме най-красивите и интересни места, подходящи за летене с балон.

 

Къде се приземяваме?

 

Топловъздушните балони се движат заедно с околния въздух. Мястото на приземяване се изчислява с относителна точност, което внася елемент на приключение при всеки полет. Екипът по прибирането следва балона през цялото време и е на разположение малко след кацането, за вдигането на традиционния тост. След прибирането на екипировката следва връщане до мястото на излитане.

 

Как да резервирам/подаря полет с балон?

 

След като изберете желания от вас вид полет е необходимо да попълните онлайн заявката. Скоро ще получите потвърждение от наша страна и може да пристъпите към необходимото плащане. След осъществяването му вие ще получите вашия сертификат/ваучер, а ние ще се свържем с вас за последни подробности и уточнения. Цялата процедура може да се осъществи и по телефона, ползвайки услугите на куриер.

 

Как да стигнем до мястото за полети?

 

Мястото на излитане се определя при предварителния разговор. До него трябва да се придвижите със собствен транспорт. Ако не разполагате с такъв ние можем да ви съдействаме за намирането му. Услугата ‘’транспорт’’ не влиза в цената заплатена за полета.


 

Колко високо и далече се лети?

 

Височината на полета може да варира, от съвсем близко до повърхността, до няколкостотин метра над нея, в зависимост от времето и рестрикциите във въздушното пространство. При стандартния полет обикновено се прелитат няколко километра (5-10).


 

Колко човека има в коша?

 

Ние използваме балони с различна товароносимост, но най-често при стандартния полет летят  четирима пасажера и пилот. При персоналните (вип) полети в коша ще бъдете само вие с любим човек и вашия пилот.


 

Какви са подходящите дрехи за летене?

 

Подходящи са всякакви дрехи, като трябва да се имат предвид по-ниските температури рано сутрин. Препоръчителни са водонепропускливи обувки заради сутрешната роса. Не са позволени обувки с висок ток (изключение правят сватбени такива:).


 

Всеки ли може да лети с топловъздушен балон?

 

С балон може да лети всеки, който е в състояние да се качи в коша и да стои прав в продължение на един час. В частни случаи е възможно да организираме и полети за хора с двигателни проблеми. Не препоръчваме да се качват на борда жени в напреднала бременност. Децата трябва да са високи минимум 130 см, за да могат да виждат над ръба на коша.


 

Безопасно ли е да се лети с балон?

 

Летенето с балон е един от най-сигурните въздушни спортове. Както и при останалата авиация е необходимо да се следват стриктно правилата и нормите за безопасност. Ако това е спазено то се превръща в сигурно и приятно занимание.


 

Какво се прави, ако в уговорения ден времето е лошо?

 

Въпреки че ползваме най-добрите прогнози и знания натрупани през годините, в уречения ден може да настъпи промяна във времето, която да направи невъзможно провеждането на полета. В този случай се уговарят друг ден и час, възможни и удобни за двете страни. Ако нямате такава възможност, заплатената от вас сума ще бъде възстановена.


 

Може ли полета да бъде oтменен?

 

Да, полета може да бъде отменен до три дни преди уговорения ден с пълно възстановяване на сумата. При прекратяване до 24 часа преди датата сме в състояние да възстановим половината от дължимата сума. Ако отмените полета в последните 24 часа, ние няма да можем да възстановим никаква част от платената сума.Ако имате и други въпроси, моля свържете се с нас.